Reklama

Z zakonnej kuchni

Pieczona biała kiełbasa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne, żeby były nierozcięte)
• 3 cebule
• 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
• kilka łyżek oliwy

Cebule obrać, pokroić w piórka, przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć chwilę, aby się zeszkliła. Przyprawić łyżeczką vegety, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać ¼ szklanki wody. Na cebuli ułożyć kiełbaski nie przecinając pętek, każdą z nich nakłuć szpikulcem lub wykałaczką.

Musztardę wymieszać z miodem, posmarować wierzch kiełbasek. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 30-40 min, co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z chrzanem lub ćwikłą z chrzanem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-04-08 12:46

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Naleśniki w sosie beszamelowym

• 20 dag mąki • 2 jajka • 1 szklanka jasnego piwa • łyżka oliwy • sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Skąd się wzięły świętomarcińskie rogale? Tablica na kościele upamiętni początek tradycji

Odwiedzający Poznań turyści nie będą już mieli kłopotu ze znalezieniem miejsca, skąd wywodzi się tradycja wypiekania świętomarcińskich rogali. Na kościele św. Marcina, znajdującym się przy ul. Św. Marcin, zawiśnie pamiątkowa tablica przypominająca, że to tam się wszystko zaczęło.

11 listopada w Poznaniu celebrowane jest nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. To także czas radosnego świętowania imienin ulicy Święty Marcin oraz odpustu w parafii pw. świętego. Rogalami świętomarcińskimi poznaniacy objadają się już od wielu dni; we wtorek zjedzą ich setki ton.
CZYTAJ DALEJ

Wieczór Marcinowy w Sicinach

2025-11-10 17:24

ks. Łukasz Romańczuk

Procesja ze "św. Marcinem" na koniu

Procesja ze św. Marcinem na koniu

W przededniu liturgicznego wspomnienia św. Marcina mieszkańcy parafii z Sicin uczcili swojego patrona Eucharystią, procesją ze “św. Marcinem” oraz wieczorem z przedstawieniami i biesiadą przy ognisku.

Eucharystii przewodniczył ks. Mariusz Sajdak, proboszcz parafii św. Antoniego w Ratajnie. W homilii nawiązał do postawy miłosierdzia, pokazując na przykładzie uczynków Miłosierdzia względem duszy i ciała, jaką jest różnica między byciem dobrym a miłosiernym. - Kiedy jestem dobry wspieram jakąś grupę osób, a kiedy jestem miłosierny, czynię to względem konkretnej osoby. Jezus nie chce żebyśmy byli dobry przy okazji, ale chce żebyśmy sami stawali się dobrocią, a to już jest miłosierdzie - zaznaczył kaznodzieja.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję