Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Czym zastąpić sól w potrawach?

Świadome ograniczenie spożycia soli kuchennej jest często najlepszym sposobem na zdrowie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spożycie soli kuchennej jest ważne dla niektórych funkcji organizmu, dlatego całkowite wyeliminowanie soli z diety nie jest dobre, ale nie można jej też spożywać zbyt dużo, bo to prowadzi do nadciśnienia i wielu groźnych chorób serca. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dorosłym dzienne spożycie soli kuchennej w ilości mniejszej niż 5 g, co odpowiada w przybliżeniu płaskiej łyżeczce. Najrozsądniejszym wyjściem jest ograniczenie zawartości soli w diecie i zastąpienie jej innymi produktami. Sól mogą zastąpić:

• Przyprawy o mocnym smaku, takie jak chili, czosnek, imbir.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• Świeże zioła: natka pietruszki, rozmaryn, lubczyk, majeranek czy kolendra dodają potrawom pikanterii i świeżego aromatu.

• Suszone zioła: kminek, papryka, curry i świeżo zmielony pieprz nadają się jako substytut soli w wielu potrawach.

• Warto sięgać częściej po cebulę i czosnek, aby doprawić przeciery, sosy, mięsa, zupy, ryby i warzywa.

• Ryby i mięsa wystarczająco przyprawią curry w proszku, nasiona kminku, ocet albo sok z cytryny, pieprz biały, pieprz czarny, ziele angielskie czy suszona papryka.

• Imbiru używajmy do przyprawiania zup, warzyw, ryb, mięs, a także w marynatach.

• Przecier pomidorowy wzmocni smak gulaszu i curry, dań z makaronu, ryżu i kaszy bulgur.

• Odrobina octu działa cuda nie tylko w sałatkach z warzyw i owoców, jego intensywny, kwaśny smak jest szczególnie przydatny podczas gotowania niektórych gulaszów warzywnych i zup.

• W zależności od pochodzenia wysokiej jakości oliwa ma swój własny, intensywny smak. Świetnie smakuje ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, w połączeniu z rozmarynem i pieprzem.

2024-02-20 14:07

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Naturalny antybiotyk

Od stuleci chrzan był używany do konserwowania żywności oraz w medycynie ludowej.

Medycyna ludowa wykorzystuje korzeń chrzanu przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, kaszlu czy zapaleniu zatok. Jego właściwości obniżające gorączkę znane są już od XII wieku. Nazywany jest „penicyliną rolników”. W swoim składzie ma wiele cennych minerałów: sód, fosfor, żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, cynk, selen. Dostarcza także witamin: B1, B2, B3, B6, C i K. W okresie jesienno-zimowym jest sprzymierzeńcem zdrowia. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
CZYTAJ DALEJ

Wałbrzych. Pierwszy stopień święceń w rodzinnej parafii

2025-12-20 19:53

[ TEMATY ]

Wałbrzych

bp Marek Mendyk

święcenia diakonatu

ks. Tadeusz Wróbel

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Obrzęd święceń diakonatu. Nałożenie rąk i modlitwa konsekracyjna, centralny moment liturgii, przez który kandydat zostaje włączony w stan diakonów Kościoła.

Obrzęd święceń diakonatu. Nałożenie rąk i modlitwa konsekracyjna, centralny moment liturgii, przez który kandydat zostaje włączony w stan diakonów Kościoła.

Uroczystość święceń diakonatu była dla wspólnoty parafii św. Józefa Oblubieńca NMP wydarzeniem historycznym.

W sobotę 20 grudnia alumn Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Świdnickiej Paweł Kulesza przyjął sakrament święceń w stopniu diakonatu z rąk bp. Marka Mendyka, który przewodniczył uroczystej liturgii w rodzinnej parafii kandydata. W wydarzeniu uczestniczyła zgromadzona wspólnota parafialna, rodzina nowego diakona, a także społeczność seminaryjna wraz z przełożonymi. Kandydata do święceń przedstawił biskupowi rektor seminarium ks. Tomasz Metelica.
CZYTAJ DALEJ

List prezydenta do Kard. Grzegorza Rysia Metropolity Krakowskiego

List skierował prezydent Karol Nawrocki. Składając gratulacje prezydent wskazał, że kardynał wraca do rodzimego miasta i Kościoła, w którym – w bazylice Mariackiej – został ochrzczony, przyjął święcenia kapłańskie, zdobył stopnie naukowe i kierował seminarium duchownym. List odczytał minister Wojciech Kolarski.

Eminencjo Księże Kardynale,
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję