Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Eliksir młodości

Pączki traktuje się jako odpowiedniki komórek macierzystych, czyli zalążki życia. Niektórzy sugerują, że to „esencja życia”.

Niedziela Ogólnopolska 17/2025, str. 72-73

[ TEMATY ]

wiosna

pączki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wiosna jest szczególnie bogatym okresem do wykorzystania niezwykle cennego surowca, którym są pączki roślin. Niedawno odkryto, że zawierają one inny, znacznie bogatszy skład chemiczny niż cała roślina czy jej kwiaty. Zawarte w nich substancje to esencja składników odżywczych odpowiedzialnych za rozwój oraz wzrost. Naukowo – to specyficzna tkanka merystematyczna, czyli wzrostowa.

Medycyna ludowa wykorzystywała pączki i młode części roślin od dawna. A naukowców tak to zainteresowało, że wyodrębniono specjalny dział zielarstwa poświęcony właśnie młodym, wzrastającym częściom roślin, który jest nazywany gemmoterapią. Warto zgłębić jej tajniki. Do końca kwietnia możemy pozyskiwać pączki kwiatów i liści oraz młode pędy roślin, więc czasu już niewiele.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pączki to prawdziwe skarby natury, które mogą wspomagać zdrowie w wielu obszarach. Nagromadzone w nich substancje są mocno skoncentrowane, zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów odpowiedzialnych za wzrost, rozwój, a co za tym idzie – mogą nie tylko dawać w efekcie roślinę, ale i odżywiać, dodawać energii, detoksykować, odmładzać oraz pobudzać odnowę i oczyszczanie organizmu. Znacznie mniej surowca potrzebne jest, by osiągnąć efekt leczniczy ze względu na większe wysycenie składników odżywczych.

Reklama

Wykorzystuje się je do robienia kremów, toników, odżywek oraz naparów, odwarów, olejków, nalewek czy octów. Można je dodawać do sałatek czy też użyć jako jadalne ozdoby.

Nie wszystkie pączki są jadalne, dlatego przed użyciem należy sprawdzić, które z nich można wykorzystać i w jaki sposób. Generalnie pączki drzew i krzewów owocowych są jadalne, zarówno te z liści, jak i z kwiatów. Szczególnie polecane są pączki: sosny, brzozy, olchy, dzikiej róży, porzeczki, jabłoni, lipy, kasztanowca. Do najsmaczniejszych należą pączki lipy i porzeczki, które są lekko orzeźwiające i chrupiące.

Najlepszy jest surowiec świeży, nie suszony, zatem zbieramy pączki – najlepiej rano lub wieczorem – i wykorzystujemy je w tym samym dniu. Rozpuszczalnikami mogą być: woda, mleko, wino, ocet, gliceryna, spirytus, alkohol etylowy, roztwór soli, płyn Ringera. Najprościej parzyć je pod przykryciem ok. 20 min, w ilości ok. 1 łyżeczki-1 łyżki, i pić 1-2 razy dziennie. Należy stosować przez co najmniej 2 tygodnie, choć nawet jednorazowo zastosowane powinny dać jakiś efekt. Wcześniej najlepiej je poszatkować lub zmiażdżyć. Tę samą ilość można zalać ciepłym winem.

Innym sposobem przygotowania jest wykonanie nalewki. Najprościej zalać pączki ok. 60-procentowym ciepłym alkoholem i pozostawić na co najmniej 7 dni. Jeszcze inny sposób – ok. 10-20 g pączków zalać 50 g gliceryny lub wody, 50 g spirytusu i zostawić na okres ok. 3 tygodni, lekko wstrząsając. Stosujemy ok. 1/2 łyżeczki 2 razy dziennie.

Reklama

Podobne zastosowanie uzyskamy przez zrobienie octu, który można zalać gotowym już octem jabłkowym – ok. 1 części pączków na 3 części octu – i pozostawić na 2-3 tygodnie. Ewentualnie można zrobić nastaw od początku, stosując 5 łyżek cukru na 1 l wody, tyle że wymaga to pilnowania i mieszania codziennie przynajmniej przez 2 tygodnie, a następnie odczekania. Do zrobienia octu najlepiej sprawdzą się pączki i kwiaty jabłoni.

Pączki można także ususzyć i zastosować jako dodatek do mieszanek herbat ziołowych.

Przykłady zastosowania niektórych pączków roślin

• Pączki i pędy sosny wykazują działanie wykrztuśne, rozkurczowe i przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i oczyszczające. Łyżkę świeżych lub ususzonych pączków skropić lekko spirytusem i zalać szklanką wrzątku, a jeszcze lepiej lekko podgotować. Dobrze sprawdza się nalewka na alkoholu lub syrop sporządzony przez zasypanie cukrem (lepiej miodem) młodych poszatkowanych pączków, skropionych spirytusem. Po ok. 2 tygodniach należy zlać syrop. Można też zmielić pączki z miodem w proporcji ok. 1: 3, stosować doustnie ok. 1 łyżeczki 2 razy dziennie.

• Pączki brzozy działają moczopędnie i oczyszczająco, są pomocne w leczeniu nerek oraz stawów, także przy kamicy moczowej. Stosujemy ok. 1 łyżki na szklankę gorącej wody, parząc minimum 20 min; pić najlepiej 2 razy dziennie.

• Pączki olchy wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz lekko wyciszające. Stosować jak poprzednie.

• Pączki topoli cechuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, żółciopędne, napotne, przeciwbakteryjne, oczyszczające na stawy, moczopędne. Sprawdzają się przy przeziębieniu, nieżytach dróg oddechowych oraz stanach zapalnych skóry. Parzymy lub robimy maść czy olejek.

• Pączki leszczyny wykazują działanie przeciwzapalne, estrogenne, antyseptyczne, odtruwające, moczopędne oraz lekko ściągające.

• Pączki porzeczki działają odżywczo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.

2025-04-23 07:45

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki topoli

Drzewa to nie tylko ozdoba naszych pól, lasów i ogrodów, to także skarbnica cennych substancji leczniczych.

Wiele z nich zawiera topola czarna, szczególnie wczesną wiosną, kiedy jej pączki są obficie pokryte wonną żywicą i zaczynają pękać. To najlepszy czas, aby je pozyskać do naszej domowej apteczki. Suszymy je w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do słoika i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
CZYTAJ DALEJ

Św. Jan z Kęt

[ TEMATY ]

św. Jan z Kęt

Arkadiusz Bednarczyk

Cud św. Jana Kantego na obrazie z kościoła w Żołyni

Cud św. Jana Kantego na obrazie z kościoła w Żołyni

Niezwykła pracowitość, wnikliwy umysł, dobre serce – to cechy, które zjednały pobożnemu profesorowi miłość i oddanie nie tylko studentów, ale także ubogiej ludności Krakowa.

Johannes de Canti
CZYTAJ DALEJ

Bp Czaja: potrzebujemy wspólnot modlących się za duchowieństwo

2025-10-20 19:59

[ TEMATY ]

bp Andrzej Czaja

kapłani

powołania

Karol Porwich/Niedziela

„Dziękuję za 10 lat ufnej, wytrwałej i cierpliwej modlitwy o powołania i za kapłanów. Dalej trwajcie w jedności w tej modlitwie” - mówił biskup opolski Andrzej Czaja podczas Mszy św. dziękczynnej za 10 lat Diecezjalnego Dzieła Modlitwy w intencji Kapłanów „Oremus”, która miała miejsce w niedzielę, 19 października, w kościele pw. św. Aleksego w Opolu.

W homilii biskup opolski nawiązał do słów Jezusa z Ewangelii (Łk 18, 1-8), zachęcając wiernych do wytrwałej modlitwy. „Jezus opowiada swoim uczniom przypowieść po to, by nas zmotywować - dzisiejszych uczniów - do tego, by zawsze modlić się i nie ustawać” - podkreślił.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję