Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Niedoceniane warzywo

Kalarepa, choć w Polsce mało popularna, jest warzywem o licznych właściwościach zdrowotnych.

Niedziela Ogólnopolska 37/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Kalarepa

Kalarepa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa należy do rodziny roślin krzyżowych. Jest warzywem blisko spokrewnionym z kalafiorem, kapustą, brokułem oraz brukselką. Wywodzi się z Europy, gdzie powszechnie się ją uprawia. Około 2 miesięcy od wysiewu tworzą się bulwy, które są przeznaczone do spożycia. Młode warzywo jest chrupiące, a miąższ jest słodkawy, zbliżony smakiem do brokuła.

Jedna kalarepa (ok. 165 g) dostarcza 45 kcal, co oznacza, że może być bezpiecznie spożywana przez osoby z nadwagą i otyłością. Jest dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywo to stanowi bogate źródło witaminy C – 100 g kalarepy w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Kalarepa dostarcza również witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na przemianę materii oraz wspomagają pracę układu nerwowego.

Kalarepa zawiera wiele składników mineralnych. Jedno warzywo pokrywa 29% dziennego zapotrzebowania na potas oraz 21% zapotrzebowania na miedź. Dostarcza również do organizmu wapń, żelazo, magnez, sód oraz cynk.

Surowa kalarepa ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny. Ze względu na to jest zalecana wszystkim osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Zawiera znaczne ilości glukozynolanów – związków, których regularne spożywanie może zapobiegać rozwojowi nowotworów, w szczególności nowotworów w obrębie przewodu pokarmowego.

Reklama

Warzywo to zawiera luteinę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Dodatkowo chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Liście kalarepy dzięki zawartości chlorofilu wykazują działanie oczyszczające, usuwają toksyny, przyspieszają gojenie ran oraz redukują stany zapalne.

Kalarepa jest warzywem kapustnym, zawiera więc związki prozdrowotne. To warzywo jest jednak nieodpowiednie dla osób z niedoczynnością tarczycy, osób z nadwrażliwością żołądka i jelit oraz ze skłonnościami do wzdęć lub zaparć.

Na łodygach kalarepy mogą się gromadzić bakterie chorobotwórcze oraz jaja pasożytów, dlatego przed spożyciem należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie zamoczyć w roztworze soli kuchennej na ok. 10 min, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi.

Kalarepę można spożywać na surowo w formie przekąski. Sprawdzi się też jako dodatek do lecza, może być również faszerowana. Jeżeli po spożyciu surowej kalarepy występują objawy dyspeptyczne, warto poddać ją obróbce termicznej – wówczas warzywo będzie lepiej strawne, a to zapobiegnie dolegliwościom.

2025-09-09 14:25

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jeszcze bez zmiany w programie szczepień. Zostaje najtańsza opcja

[ TEMATY ]

zdrowie

vchalup/fotolia.com

- Na razie nie będzie przełomu w szczepieniach przeciw pneumokokom, które są najnowszą i najbardziej kosztowną częścią polskiego programu szczepień obowiązkowych. Rozstrzygnięto kolejny przetarg na szczepionkę, a o wyborze znowu zadecydowała przede wszystkim cena – informuje portal wPolityce.pl.

Szczepienia przeciw pneumokokom są w Polsce obowiązkowe od 2017 roku. Za darmo dostępna jest szczepionka zawierająca 10 szczepów pneumokoków (dziesięciowalentna). Druga ze szczepionek, trzynastowalentna (ma trzy dodatkowe szczepy) jest stosowana w programach większości krajów europejskich i w grubo ponad 100 krajach na świecie. Jeśli polscy rodzice chcą ją podać dziecku – muszą zapłacić z własnej kieszeni.
CZYTAJ DALEJ

W jaki sposób rozeznać pokusę światowości?

2025-11-01 16:00

[ TEMATY ]

duchowość

wiara

Ks. Krzysztof Wons SDS

pixabay.com

Jak w dzisiejszych czasach rozeznać co jest głosem Boga, a co jedynie podszeptem światowego myślenia? Jak odpowiednio rozeznawać swoje działania i zanurzać swoją codzienność w Słowie Bożym? Z pomocą przychodzi znany i ceniony rekolekcjonista, ks. Krzysztof Wons w swojej najnowszej książce „Działanie duchów w stanach pokusy”.

Modlitwa Psalmem 1165
CZYTAJ DALEJ

Wszyscy święci balowali w … Gnojniku

2025-11-02 20:35

Marek Białka

W przededniu Święta Zmarłych, które w Kościele katolickim obchodzone jest uroczyście na początku listopada miejscowe Centrum Kultury, wspólnie z parafią św. Marcina w Gnojniku, po raz kolejny zorganizowało zabawę pod nazwą Bal Wszystkich Świętych i Błogosławionych.

Wśród uczestników balu można było rozpoznać biblijne i ewangeliczne postaci. Była m.in. św. Siostra Faustyna apostołka Miłosierdzia Bożego, św. Bernadeta Soubirous, której w Lourdes objawiła się Matka Boża, św. Matka Teresa z Kalkuty, bł. Karolina Kózkowna dziewica i męczennica pochodząca z pobliskiej Zabawy, św. Maria de Mattias apostołka kultu Krwi Chrystusa. Był też św. Marcin, św. Hubert św. Jan Paweł II i wiele innych postaci.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję