Reklama

W wolnej chwili

życie ze smakiem

Pomysły na naleśniki

Ciasto naleśnikowe to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych ciast. Można z niego przygotować najróżniejsze dania. Jest idealne na obiad i jesienną kolację.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
1. Do wysokiej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli.
2. Miksuj do momentu połączenia się składników. Ciasto odstaw na 10 min.
3. Do smażenia naleśników sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powierzchnią. Jeśli korzystasz ze zwykłej, możesz dać odrobinę tłuszczu.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalej niecałą chochelkę ciasta, szybko podnieś patelnię i równomiernie rozlej ciasto po jej powierzchni.
5. Smaż naleśniki z obu stron na rumiany kolor – najlepiej przewraca się je na drugą stronę za pomocą dłuższej łopatki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekane z grzybami

Składniki:
75 dag grzybów (kurki, gąski, pieczarki)
1 duża cebula
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
2 jajka
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Grzyby oczyść, umyj, drobno pokrój i wrzuć na wrzącą wodę, zagotuj i odcedź.
2. Drobno posiekaną cebulę uduś z dodatkiem oliwy, a gdy zacznie się rumienić, dodaj grzyby i duś je do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Tak przygotowane grzyby dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z surowymi jajkami i startym serem.
4. Naczynie żaroodporne o średnicy takiej jak średnica naleśnika wysmaruj masłem.
5. Układaj w nim kolejno naleśniki i smaruj każdą warstwę grzybowym nadzieniem (ostatnią warstwą musi być naleśnik).
6. Wstaw naleśniki do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj ok. 20 min.
7. Podawaj posypane natką pietruszki z sosem śmietanowym i surówkami.

Śledzie w cieście naleśnikowym

Składniki:
1 kg filetów śledziowych typu matias
3 jajka
5 łyżek mąki
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek keczupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Dodatkowo:
3 cebule
3 ogórki konserwowe

Wykonanie:
1. Śledzie zalej wodą i mocz przez 20 min. Osusz na ręczniku papierowym i pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
2. Mąkę połącz z jajkami i zrób gęste ciasto naleśnikowe (nie dodawaj soli).
3. Śledzie maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu. (Będą bardzo słone, ale niech cię to nie przeraża. Zalewa sprawi, że słoność zniknie).
4. Z podanych wyżej składników stwórz zalewę i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Cebule pokrój w krążki, ogórki – w talarki.
6. W wysokim naczyniu układaj warstwami: śledzie, cebulę, ogórki. Zalej wszystko zalewą.
7. Podawaj po kilku godzinach.

Z mięsem z rosołu

Składniki:
niewielka cebula
zmielone mięso z rosołu
ugotowana marchewka
jajko
łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie
olej i masło do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
2. Zmielone mięso dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj kilka łyżek rosołu.
3. Gotowy farsz wyłóż na naleśniki, zawiń.
4. Podsmażaj na niewielkiej ilości masła na złoty kolor (sprawdź, czy farsz jest gorący).

Po meksykańsku

Składniki:
1 cebula
1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
passata pomidorowa
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
olej do smażenia
masło
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
natka pietruszki
Dodatkowo:
15-20 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
2. Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj do cebuli i podduś (mieszaj od czasu do czasu, żeby nie powstały grudy).
3. Dodaj passatę pomidorową i duś do miękkości mięsa.
4. Dodaj odcedzone kukurydzę i fasolę. Gotuj przez chwilę. Odparuj nadmiar wody, żeby sos był gęsty.
5. Wykładaj sos na naleśniki, zawijaj je w rulony i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
6. Posyp naleśniki startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min.
7. Podawaj udekorowane listkami pietruszki.
Rada: Jeśli nie lubisz naleśników zapiekanych, możesz podawać je złożone w trójkąty, polane sosem z kleksem śmietany i posypane listkami pietruszki.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Piernik z bakaliami

Adwentowy piernik polecają siostry nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Można tam odbyć rekolekcje, dni skupienia lub wypocząć oraz skosztować dobrych potraw.

50 dag mąki 25 dag miodu 15 dag masła 15 dag cukru 4 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 80 ml mleka 2 łyżki przypraw do piernika 10-15 dag bakalii 3 dag smażonej skórki pomarańczowej
CZYTAJ DALEJ

Zło dobrem zwyciężaj: czuwanie w Watykanie w rocznicę wyboru Jana Pawła II

2025-10-16 20:26

[ TEMATY ]

Watykan

czuwanie

św. Jan Paweł II

Włodzimierz Rędzioch/Niedziela

Plac św. Piotra i modlitwa Polaków

Plac św. Piotra i modlitwa Polaków

Słowa modlitwy różańcowej, do której zachęcał Jan Paweł II rozbrzmiały w czwartkowy wieczór na Placu Świętego Piotra, kiedy kilkusetosobowa grupa Polaków z Rzymu oraz pielgrzymów z Polski, a także obywateli innych krajów przybyła by upamiętnić modlitewnie 47. rocznicę wyboru kard. Karola Wojtyły na Papieża.

Biało-czerwone chorągiewki z napisem Jan Paweł II, dzieci, młodzież, osoby dorosłe - świeccy i duchowni - wszyscy w skupieniu i refleksji przeżywali ten wieczór poświęcony Janowi Pawłowi II w Watykanie.
CZYTAJ DALEJ

Początek nowej przygody

2025-10-16 23:40

Biuro Prasowe AK

- Rozpoczynający się dzisiaj tą uroczystością nowy rok akademicki Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie jest początkiem nowej, wielkiej przygody ewangelizacji. I właśnie dlatego odpowiedzieliśmy na wezwanie Chrystusa Zmartwychwstałego, by zgromadzić się tutaj na Eucharystii, by słuchać Jego słowa, by karmić się Jego chlebem na dzisiaj i na wieczność całą – mówił abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. w Sanktuarium św. Jana Pawła II w Krakowie, inaugurującej nowy rok akademicki na papieskiej uczelni.

Kustosz Sanktuarium Świętego Jana Pawła II w Krakowie, ks. Tomasz Szopa powitał uczestników inauguracji roku akademickiego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie, przypominając, że uroczystość odbywa się w rocznicę 47. wyboru kard. Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową. Zaznaczył, że tegoroczna inauguracja ma wyjątkowy charakter, ponieważ przypada w Roku Jubileuszowym pod hasłem „Pielgrzymi nadziei”. – Wszyscy tutaj przebywamy jako pielgrzymi nadziei. Wiemy, jak bardzo współcześnie, w tym konkretnym momencie naszej historii, tej nadziei potrzebujemy – mówił kustosz i odczytał list sekretarza stanu Stolicy Apostolskiej, skierowany na tę okazję. „Nowy Rok Akademicki to czas nowego zasiewu prawdy, dobra i piękna. Zadaniem uniwersytetu jest bowiem zaszczepianie w ludzkich sercach pragnienia wartości, by poprzez trud nauczania i uczenia się doprowadzić człowieka do kontemplacji prawdy. Niech Nowy Rok Akademicki będzie czasem owocnej pracy dla wszystkich studentów, wykładowców i pracowników Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie, by otwarci na Boga i drugiego człowieka współpracowali w tworzeniu świata bardziej braterskiego i zjednoczonego pokoju” – napisał kard. Pietro Parolin, przekazując również pozdrowienie i błogosławieństwo Ojca Świętego, Leona XIV.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję